Számok és tények a halláscsökkenésről

hallásvizsgálat

A hallásveszteségek nagy része észrevétlenül, lassan, fokozatosan alakul ki. Évek, esetleg évtizedek telnek el úgy, hogy az érintett nem is tudja, hogy milyen komoly problémával kell szembesülnie. A kialakult halláskárosodás jelentősen szűkíti a lehetőségeit, megváltoztathatja személyiségét, a világhoz való viszonyát is.

A hallásproblémával küzdők nagy többsége 7-8 évet vár, mielőtt szakértőhöz fordulna, ennyi idő után azonban agyunk elfelejti a rég nem hallott hangokat. Minél előbb kompenzáljuk a halláscsökkenést, annál nagyobb eséllyel őrizhetjük meg a hallás és megértés képességét. A halláskárosodás nem látszik, nem fáj, így ezzel törődünk a legkevesebbet. Csak azt felejtjük el, hogy ez egy folyamat: minél többet várunk azzal, hogy hallásproblémáinkat orvosoljuk, annál nehezebb lesz visszaállítani a hallás teljes spektrumát, újra kell tanulni a hangzást, a szavakat. Ha valaki nem hall, az egy idő után egyre kevésbé vesz majd részt az aktív mindennapokban, kerüli a társaságot. Ez pedig bezárkózással, állandó szorongással jár. Mindez a hozzátartozóknak is állandó stresszt jelent, hiszen nem tudják, miért nem vesszük fel a telefont, vagy miért nem nyitunk ajtót: azért, mert nem halljuk a csörgést, vagy mert valami bajunk esett.

Napjainkban a teljes lakosság 10, pesszimistább becslések szerint 15%-a szorulna valamilyen hallássegítő eszközre. A nagyothallók túlnyomó többsége a 60 év feletti korosztályból kerül ki. Korunk zajterhelése azonban a fiatalabb korosztályt is komolyan fenyegeti – a koncertek, fülhallgatóval történő zenehallgatás mind hozzájárulnak a korai hallásvesztéshez.

Szeretné megtudni, Önt is érinti-e a halláskárosodás? Végezze el ingyenes online hallástesztünket, amely segítségével megállapíthatja a hallásveszteség fennállásának valószínűségét!