Milyen okai lehetnek a hallásromlásnak?

A halláscsökkenés a fül több pontját is érintheti, illetve kialakulásának okai is nagyon különbözőek lehetnek. A hallásveszteség nem mindig korfüggő. Kiválthatja erős hang, fertőzés, mérgezés, sérülés vagy akár genetikai hajlam is.

A hallásveszteség a fül különböző részein nyilvánulhat meg: a külső, közép- és belső fülben vagy a hallóidegben. Az átmeneti halláscsökkenés egyik gyakori oka a fülkürthurut. A hallás tompul, dugultságérzet, pulzáló fülzúgás, pattogás is jelentkezhet. Kezelésére duzzanatcsökkentő orrspray javasolt.

A legtöbb esetben a hallásveszteség tartós, és gyakran nehéz előre megjósolni, milyen irányban fog változni. A kialakulás helyétől és okától függ, hogy milyen terápiás eszközökkel kezelhetjük a halláskárosodást.

Vezetéses típusú halláscsökkenésnek nevezzük azt a károsodást, melynek során a hallójáratban vagy a középfülben mechanikus okok miatt romlik a hangvezető képesség. Ekkor a hanghullámok nem tudják megfelelő formában elérni a belső fület. A halláscsökkenések többségét az idegi típusú hallásromlás teszi ki, mely esetben a belsőfül, a hallóideg vagy az agyon belüli hallópályák károsodnak. Előfordul, hogy egyidejűleg fennállhat mindkét fajta halláskárosodás is, amit kevert típusú halláscsökkenésnek nevezünk.

Vegye igénybe online hallástesztünket vagy látogasson el bármely Pannon Halláscentrumok üzletünkbe ingyenes hallásszűrésre, ahol kollégáink segítenek kideríteni, fennáll-e Önnél halláskárosodás.

graph