Fülzúgás

A fülzúgás egy rendkívül összetett jelenség, amelynek számos kiváltó oka lehet. Fülzúgástól sok ember szenved, de ennek a mértéke változó. Vannak, akiknél csak enyhe mértékben és jellemzően csendes környezetben válik észrevehetővé, míg másoknál folyamatosan fennálló, munkát és pihenést zavaró tünetként jelentkezik, amelytől az érintett egyre feszültebbé válik. Létezik szubjektív és objektív fülcsengés is: míg előzőt csak mi magunk halljuk (ez a gyakoribb), az utóbbi akár az orvos számára is érzékelhető.

Mit tehetünk, ha zúg a fülünk? A fülzúgás okainak feltérképezésére első lépésként átfogó hallásvizsgálat szükséges, mely alapján eldönthető a további vizsgálatok szükségessége és a lehetséges kezelési módok megtalálása. Ki kell deríteni, van-e valamilyen egyéb krónikus betegségünk, aminek a kísérője lehet a fülzúgás, ért-e valamilyen külső hatás bennünket, vagy volt-e középfülgyulladásunk. Koncerten, zajos helyen való tartózkodást követően gyakran tapasztalható ez a panasz, ami általában magától megszűnik hosszabb-rövidebb idő alatt. Akik tartós vagy túl gyakori zajhatásnak vannak kitéve, azoknál a fülzúgás állandósulhat és akár halláskárosodás is társulhat hozzá.

Az akut fülzúgás (hetente legalább egyszer kevesebb, mint 1 óra) és szubakut /félheveny fülzúgás esetében (hetente legalább egyszer több, mint 1 óra) azonnal cselekedni kell, hogy a kezelés minél jobb eredményt hozzon. Krónikus fülzúgás esetén (állandóan hallható zúgás, több, mint 1 éven keresztül) a zúgás lassan rögzül a tudatban, és ezért komplex, átfogó terápiát kell alkalmazni.

Amennyiben az elvégzett vizsgálatokkal a fülzúgás okát nem tudják kideríteni, a jelenlegi terápiás lehetőségek - keringésjavító gyógyszerek alkalmazása szájon át vagy infúzióban, pszichoterápia, a fülzúgást elfedő zajgenerátor, alternatív gyógymódok - hozhatnak enyhülést.

A fülben található, károsodott érzékelő sejtek gyorsabban újratermelődhetnek a fényenergia koncentrált alkalmazásával. A TinniTool kényelmesen illeszkedik a fejre és a lézersugár pontosan eléri a belső fület. Az optikai üvegszál biztonságosan és fájdalommentesen továbbítja a szükséges energiát a fülbe. A rendszeres energiaátadás a hallósejtek gyors regenerálódásához, az immunrendszer erősödéséhez, a sejtosztódás felgyorsulásához, valamint a specifikus védekező molekulák aktiválódásához vezet. A belső fül soft-lézer terápiája csökkentheti, illetve megszüntetheti a fülzúgás tüneteit.