Mire figyeljünk, mielőtt a hallókészülék vásárlás mellett döntünk?

Amikor először próbálunk ki és viselünk hallókészüléket, valószínűleg drámai változást tapasztalunk: olyan hangokat hallunk meg, amelyeket már szinte elfelejtettünk. Ezen túlmenően könnyen tudjuk követni a beszélgetéseket anélkül, hogy folyton a beszélgetőpartnerünk szájáról kellene olvasnunk.

A hangzás minősége két füllel lényegesen jobb, csakúgy, mint a zene esetében: a sztereó hangzás mindig teljesebb élményt nyújt. Ahhoz, hogy az agy megfelelően tudja feldolgozni a beérkezett információkat, mindkét fülből érkező ingerekre szüksége van.

Kétoldali hallásveszteségnél fontos, hogy mindkét oldalon viseljünk hallókészüléket, hiszen egy készülék sosem tudja visszaadni azt az élményt, amelyre a kettő együtt lenne képes, így a teljes spektrum sem tapasztalható meg. Egy hallásjavító készülékkel gyakran sokkal több erősítésre van szükség, hogy kompenzálja a hiányzó másik készülék tudását. Ezért gyakran azok a hangok is hangosabbak, amelyeket nem szeretnénk. Nem elhanyagolható tény, hogy két készülék viselése nagyban segíti a zajban való beszédmegértést is!

Nem lehet eleget hangsúlyozni: a hallókészüléket próbahordás során saját környezetben ki kell próbálni. Ha az adott készülék nem megfelelő, akkor addig kell próbálkozni, amíg a szakemberek segítségével meg nem találjuk a megfelelőt. Ne féljünk élni ezzel a lehetőséggel, hiszen 6 évre választunk magunknak hallássegítőt, nem mindegy, hogy ez alatt az időszak alatt mennyire boldogan és elégedetten viseljük azt. Mindenre van megoldás. Ehhez persze elhatározásra is szükség van, de ezen túlmenően tényleg bármi megoldható, technikailag minden rendelkezésre áll.