Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

A hallás területén hosszú évek alatt szerzett tapasztalataink révén alapos ismeretet szereztünk a témával kapcsolatos kétségekről és gondokról. Ebből a célból összeállítottunk egy listát a szakembereinknek leggyakrabban feltett kérdésekről, s az ezekre adott válaszokról. Ha Önben felmerül olyan kérdés, melyet itt nem talál meg, kérjük, küldje el nekünk e-mailben vagy kérdezze meg telefonon illetve személyesen.

A hallókészülék árát a TB visszatéríti?

A társadalombiztosító támogatást nyújt a hallásjavító eszközök megvásárlásához. A támogatást a készülék forgalmazója érvényesíti, így Önnek már csak a támogatással csökkentett árat kell kifizetnie. Ma már a legkorszerűbb, digitális hallókészülékek vásárlását is támogatja a TB, így az egyébként nagyon drága, miniatűr számítógépként működő készülékeket is elérhető áron tudjuk kínálni. Természetesen a közgyógyellátásra jogosult páciensek díjmentesen juthatnak különféle hallókészülékhez.

Mik a hallókészülék előnyei?

A hallókészülék segítségével az elvesztett hangok, a beszéd újra jól érthető, még zajos környezetben is. Az optimális hallás érdekében kétoldali, azaz sztereó készülék kívánatos, mert ez alapozza meg a valóságnak megfelelő irányhallást és a jó kommunikációs képességet. Természetesen a hallókészülék nem varázsszer: nem gyógyítja meg a hallást, viszont segít abban, hogy a nagyothalló ismét jól halljon.

Mennyibe kerülnek a különböző hallókészülékek?

Az ár a termék technikai jellegzetességeitől és az esztétikai megjelenésétől függ. A digitális készülékek természetesen drágábbak, mint az analóg vagy programozható típusok; az apró, diszkrét készülékek szintén többe kerülnek a hagyományos kivitelűeknél. Azonban a széles kínálatból mindenki megtalálhatja a szükségletének és ízlésének megfelelő változatot. Árainkat a jelenleg hatályos, Magyar Közlönyben szereplő, Társadalombiztosítási támogatási Rendelet alapján képezzük. További információért forduljon halláscentrumainkhoz.

Egyszerű a hallókészülékek használata?

Igen, a hallókészülékeket nagyon egyszerű használni. A digitális modellek egyáltalán nem igénylik a viselő általi, kézzel történő beállítást. Csupán tisztán kell tartania és rendszeresen kell cserélnie az elemet. Más modelleknél lehetőség van kiegészítő technika alkalmazására (pl.: telefontekercs, programváltoztatás, távirányító stb.), de ezekben az esetekben az audiológus gondosan elmagyarázza ennek használatát, s a kezelési útmutatóban is világosan le van írva.

Melyik a számomra legjobb hallókészülék?

Erre nincs gyors és egyértelmű válasz. A nagyothallás típusa, a készülék technikai jellegzetességei, az életkörülmények és az elfoglaltság mind - mind fontos tényező a probléma ideális megoldásában, ezért a választ csak alapos hallásvizsgálat és igényfelmérést követően tudják megadni a szakemberek.

Ha nem hallok jól, hallókészüléket kell-e viselnem, vagy van más megoldás?

Ez attól függ, hogy milyen típusú a hallásvesztesége. A halláskárosodás egyes típusait lehet gyógyítani, például gyógykezeléssel, az úgynevezett felső légúti hurutot, mely a felső légúti melléküregek gyulladásból ered. Más típusokat műtéttel lehet orvosolni, a probléma típusától függően. Azonban a nagyothallás több mint 80%-ának esete idegi eredetű, főként a cochlea-ban (belső fül) lévő károsodások miatt, ezért a megoldás a hallókészülékek különböző formáinak használatából áll; a nagyothallás szintjétől és egyéb tényezőktől függően. Súlyos, az orvos által szükségesnek ítélt esetekben cochleáris implantátum használható.

Kiknek van hallásproblémájuk?

Egy bizonyos kor után, nagyjából 45 év körül, a hallás és a látás is fokozatosan fáradni kezd. Ezért alapvetően mindannyian hallásromlásra vagyunk ítélve, de jelentkezése és mértéke attól függ, hogy elkerültük-e a hangos zajokat, dohányoztunk-e, volt-e betegségünk vagy sérülésünk stb. Mindazonáltal 70 éves korunkban a hallásunk soha nem lesz olyan, mintha 20 évesek lennénk, és valószínűleg szükségünk lesz hallókészülékre.

Hogyan védhetem meg magam a zajjal szemben?

A legideálisabb az lenne, ha el tudnánk kerülni a zajokat. Sajnos azonban ez nem mindig lehetséges, de az ilyen munkahelyeken törvényben előírt a személyes védelem, vagy ahol lehetséges, a csoportos védelem. Ez magában foglalja az aktív és passzív füldugókat, egyedi zajvédőket, hangszigetelő ajtó- és ablaktáblákat, melyek csökkentik a hangok általános szintjét a munkakörnyezetben.

Miért fontos a hallás?

Sokan a látást tartják a legfontosabb érzéknek. A látással azonban a gömb alakú térnek csak egy kisebb részét észleljük egyszerre, mely vízszintesen 170 fokot és függőlegesen 70 fokot zár be. Ebből csak 7 fok az éleslátás területe. A hallás ezzel szemben a gömb alakú tér minden irányából egyformán jól észleli a hangokat, meghatározza az irányukat. Egységnyi idő alatt látással tízszer annyi információt tudunk feldolgozni, mint tapintással. Hallással még ennél is tízszer többet! Emberré válásunkban és a társadalom kialakulásában a hallás azért is a legfontosabb érzékünk, mert a hallás révén alakult ki a beszéd, és ebből az írott szó.

Okozhat-e az erős zaj halláscsökkenést?

Feltétlenül. Mindazoknál, akik zajos környezetben dolgoznak (szerelőműhelyek, fűrésztelepek, fonodák, nagyolvasztó műhelyek, légkalapács kezelők, szórakozóhelyen dolgozók, zenészek stb.), illetve azoknál, akik hangos hangoknak és zajoknak vannak kitéve hosszú időre, több-kevesebb halláscsökkenést tapasztalhatunk az egyéni fogékonyság és a használt védelem hatékonysága szerint. Ezért ajánlatos füldugót viselni, melyet szalonjainkban egyedi hallójárati lenyomat alapján elkészítünk Önnek.

Mi történik akkor, ha hallásproblémám van, de nem teszek semmit?

A halláscsökkenés általában egy lassú és folyamatos romlás. Ha a problémát elhanyagolja, akkor ez a hallás memóriaveszteségéhez vezethet: bizonyos frekvenciákat vagy frekvenciasorozatokat (azaz hangokat) többé már nem hall az agy, s elfelejti ezeket. Amikor a hallókészüléket felhelyezi, újra az összes hangot tisztán fogja hallani, az ismereten, elfelejtett hangok hallása szokatlan lesz. Ez a jelenség megállapítja a megszokási idő szükségét, mert meg kell szokni az erősítést, a fül átnevelését, s azoknak a hangoknak felismerését, amelyeket a hallókészülék felerősít.

Melyek a hallásveszteség okai és hatásai?

Felnőttek esetében:

 • Az idősödéssel legtöbbször együtt jár a kisebb-nagyobb halláscsökkenés
 • Bizonyos nagyothallás-fajták öröklött tényezőkre vezethetők vissza
 • Ér- és keringési rendellenességek
 • Idegrendszeri megbetegedések
 • Élvezeti cikkek (alkohol, dohányzás, drogok)
 • Különböző gyógyszerek mellékhatásai

Gyerekek esetében:

 • A hat évesnél fiatalabb gyerekek 90%-a esik át fülgyulladáson, mely, ha elhanyagolják, hallásveszteséget okozhat
 • Családi okok: minden harmadik hallásprobléma a születéstől jelen van, az öröklött tényezők miatt
 • Születés során szerzett fertőzések
 • Az anya a terhessége alatt fellépő betegségek (pl. rubeola, toxoplasmosis)
 • A szülés alatt is kialakulhat (pl. oxigénhiány, koraszülés miatt)

Egyéb okok:

 • Agyhártyagyulladás
 • Fejsérülés
 • Halláskárosító (ototoxikus) anyagokat tartalmazó gyógyszerek
 • Dohányzás és alkohol
 • Fertőző betegségek: különböző bakteriális és vírusos megbetegedések (skarlát, kanyaró, agyhártyagyulladás stb.) károsíthatják a fület, és enyhébb-súlyosabb hallásveszteséget is okozhatnak
 • Hangtrauma (pl. vadászatnál dörejártalom)