Diagnosztikus módszerek, hallásvizsgálat

A halláscentrumba tett látogatásunk alkalmával, a konzultáció részeként, sor kerül egy teljesen fájdalommentes, átfogó hallásvizsgálatra amely alapján nemcsak az derül ki, fennáll-e halláskárosodás, hanem az is, hogy az esetleges hallásveszteség milyen fokú, milyen típusú és milyen mértékben értjük az emberi beszédet bizonyos hangerősségen. A kapott eredmények és a beszélgetés során feltárt szubjektív szempontok alapján az audiológus már elegendő információval rendelkezik ahhoz, hogy kiválassza azt a megoldást, amellyel a legoptimálisabban kaphatjuk vissza újra a hallás örömét.

A hallásvizsgálat első lépéseként a hallásgondozó szakember (audiológus) különböző frekvenciákon és hangerősségen a hallásküszöb és kellemetlenségi küszöb vizsgálatokkal megméri a hallásunkat, melynek eredményét egy hallásgörbén, ún. audiogramon jelöli be. A vizsgálat idejére a páciens hangszigetelt csendes kamrában foglal helyet, ahol különböző hangszínű és erősségű hangokat hall, hol a jobb, hol a bal fülén. A hang meghallásakor a vizsgált személy azonos oldalon lévő kezével vagy gombnyomással jelez.

Következő lépésként beszédértési képességünk kerül górcső alá, mely a szó- és számpróba során térképezhető fel. Ez egy nagyon fontos része a vizsgálatnak, hiszen a mindennapok során az érintettek általában azt észlelik, hogy bár még jól hallják beszédpartnerüket, erősebb környezeti zajok mellett már nem igazán értik, mit mondanak nekik. A leggyakoribb tünet, hogy vissza kell kérdezni, illetve a televíziót hangosabbra kell venni, mely gyakran vezet konfliktushoz. Az audiogramba berajzolható az úgynevezett „beszédbanán”, mely megmutatja, hogy mennyire értjük jól a beszéd teljes spektrumát vagy előfordulnak-e esetleg egyes mássalhangzók esetében tévesztések, félrehallások. A hallásveszteség legelőször a magas frekvenciás hangokat érinti, ahol nagyon sok mássalhangzó helyezkedik el - ezeknek a mássalhangzóknak a félreértéséből adódik a nehéz szövegértés.

Valamennyi kapott eredmény alapján kollégáink személyre szabottan segítenek kiválasztani a legjobb hallókészüléket, melyet a páciens próbahordás keretében saját környezetben kipróbálhat.

Bejelentkezés hallásvizsgálatra