Ideje megszabadulni a hallókészülékekkel kapcsolatos előítéletektől!

A hallásromlás elfogadása gyakran nem könnyű feladat - sokan különböző kifogásokkal élnek, hogy a hallókészülék kipróbálását/megvételét elodázzák. Számos tévhit és előítélet forog közszájon, amelyek gyakran még abból a korszakból származnak, amikor csak az analóg készülékek voltak elérhetőek, azonban a mai modern hallókészülékek esetében már idejétmúlttá váltak. Az alábbiakban egy csokorba gyűjtöttük össze a leggyakoribb tévhiteket:

 

Tévhit: Hallókészüléket csak idősek hordanak.

Tévedés! Egyre több fiatal szenved halláscsökkenéstől. Minél előbb kompenzáljuk a romlást hallókészülék segítségével, annál nagyobb eséllyel őrizhetjük meg a hallás és megértés képességét az idős korra.

 

Tévhit: A hallókészülékek csúnyák és otrombák. Úgy néznek ki, mint egy nagy testszínű dudor a fül mögött.

Tévedés! A modern hallókészülékek sokféle formában és színben készülnek, funkcióik rendkívül változatosak, így tökéletesen alkalmazkodnak viselőjük igényeihez. Egyes készülékek a fül mögött hordhatók és alig észrevehetők, mások a fülben helyezkednek el, láthatatlanul. Ma már minden hallókészülék könnyű, formás és szinte észrevehetetlen.

 

Tévhit: A hallókészülék csak egy dolgot tud – mindent felhangosít.

Tévedés! A modern hallókészülékek ennél sokkal összetettebbek. Ha pusztán erősítők lennének, minden hangot ugyanolyan mértékben hangosítanának fel – de az „optimális hallás” nem erről szól. A modern hallókészülékek szelektíven és intelligensen működnek: csak a kívánt hangokat erősítik fel – az abba a frekvenciatartományba tartozókat, amelyek meghallása nehézséget okoz. A levelek susogása, a tűz pattogása egyszeriben hallhatóvá válik.

 

Tévhit: Ha hallókészüléket viselek, a hallóideg ellustul, és elfelejt hallani.

Tévedés! A hallókészülék nem „kényezteti el” az agyat. Nem lép a hallási vezérlőközpont helyére – éppen ellenkezőleg: visszaadja annak elemző képességét. A hangérzékelés teljes spektrumának ingerlése nélkül ezek a képességek elsorvadnak. A hallókészülék „edzésben” tartja az agyat – éppen ezért nagyon fontos, hogy ne teljen el túl sok idő a halláscsökkenés észlelése és a helyreállítása érdekében tett lépések között.

 

Tévhit: A hallókészülékek mindig sípolnak.

Tévedés! A régebbi hallókészülékek az úgynevezett „visszacsatolási hatás” miatt sípoltak olyan zavaró módon. Mindannyian ismerjük azt a jelenséget, amikor a mikrofont túl közel helyezik a hangszóróhoz. A modern technológia segítségével ez a jelenség kiküszöbölhető.

 

Tévhit: Elég egy hallókészüléket viselni.

Tévedés!Azért van két fülünk, hogy érzékelni tudjuk a több irányból érkező hangokat, és beazonosíthassuk az egyes hangok forrását. Például egy zajos szórakozóhelyen képesek vagyunk egyetlen személyre koncentrálva beszélgetni. Bizonyos helyzetekben (konferenciákon, forgalmas utcán, családi étkezés közben) különösen fontos, hogy mindkét fülünkkel a lehető legjobban halljunk. Ezért szinte minden esetben ajánlatos két hallókészüléket viselni.