A hallókészülékek fajtái

A digitális hallókészülékek a különböző frekvencián érkező hangokat ún. csatornákra osztják, melyeket a készülékek szoftvere az egyéni hallásveszteséghez igazítja, így azok egyedi, személyre szabott megoldást kínálnak. A szakember minden esetben a hallásveszteség fokának és igényeinknek megfelelően választja ki a számunkra legelőnyösebb hallásrendszereket (hallókészüléket és/vagy tartozékokat). A hallókészülékeknek több fajtáját különböztetjük meg, így a fül mögötti, kihelyezett hangszórós és a hallójárati hallókészülékeket.

Fül mögötti hallókészülék
Hallásjavító készülékek 2

Hallójárati / félhallójárati hallókészülék
Hallókészülékek fajtái

Kihelyezett hangszórós hallókészülék
Hallásjavító készülékek 3

Abban az esetben, ha egyedi gyártású illesztékre van szükség a készülékhez, ún. lenyomatvételre kerül sor. Erre azért van szükség, hogy az illeszték pontosan illeszkedjen a hallójárat formájához. Ez egy fájdalommentes eljárás, melynek során egy fecskendővel egy speciális anyagot fecskendeznek a kagylóba és hallójáratba, mely egy pár perces kötési idő után könnyen eltávolítható a fülből. Ez lesz az illeszték sablonja, mely továbbküldésre kerül a gyártó felé.

A hallókészüléket egy speciális program segítségével kifejezetten a mi hallásgörbénkre állítja be az audiológus, annak figyelembevételével, hogy mely környezetben tartózkodunk a legtöbbet és mely szituációkban a legfontosabb számunkra a jó hallás és beszédértés.

Ahhoz, hogy a megfelelő készüléket és beállítást megtaláljuk, előfordulhat, hogy több alkalommal is finomhangolásra van szükség. A kiválasztott készüléket ingyen kipróbálhatjuk és hazavihetjük. Fontos, hogy a lehető legtöbb hallási szituációban kipróbáljuk az eszközt a próbaidőszak alatt és tapasztalatainkat akár írásban rögzítsük, mellyel segíthetünk a hallásakusztikusnak abban, hol szükséges még állítani akár az erősítésen, akár a zajok kiszűrésében.