A hallókészülék által nyújtott előnyök

A hallás és a beszédértés olyan képességek, amelyeket bizonyos értelemben meg kell tanulnunk. Amennyiben például a magas frekvenciájú hangok meghallásának képességét veszítjük el, abban az esetben ezek a hangok már nem jutnak el az agyig, így az fokozatosan elfelejti, hogyan fordítsa le a beérkező ingereket. Tulajdonképpen az agyunk elfelejti, hogyan halljon, a hallásspektrum egy része elveszik. Kis-közepes halláscsökkenés esetén az elveszett képesség akár 100%-a újratanulható. A hallókészülék egyik fontos tulajdonsága, hogy edzésben tartja az agyat, így megakadályozza, hogy hallás képessége örökre elvesszen.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy hallássegítőinket ne csak akkor hordjuk, amikor igazán szükségünk van rá, hiszen így nem tudunk hozzászokni a különböző hangokhoz, mert agyunk nem kap elég időt az alkalmazkodáshoz. Ha ezek az alkalmak épp a társasági vagy háttérzajos szituációk, agyunk bizonyára rendkívül megerőltetőnek tartja hirtelen újra valamennyi hangot érzékelni – mintha maratont futnánk bármilyen felkészülés nélkül. Minél többször és hosszabb ideig használjuk hallókészülékünket, annál könnyebben tudja agyunk kizárni a kevésbé fontos és zavaró hangokat, és egyben a fontos hangokra fókuszálni.

Miben segít nekünk a hallókészülék?

  • Megnövelik a biztonságérzetünket: nemcsak azt érzékeljük, hogy „veszély” (pl. autó) érkezik, de azt is meg tudjuk állapítani, hogy melyik irányból. 
  • Legyen az az ajtócsengő, a telefon vagy a hangosbeszélő, sokkal kevésbé valószínű, hogy elmulasztjuk vagy félreértjük.
  • Megkönnyíti a körülöttünk élők életét: nem kell újra meg újra megkérnünk környezetünket, hogy ismételjék meg, amit mondtak vagy beszéljenek hangosabban. 
  • Kevésbé tűnik fel hiányosságunk másoknak: nem kell tovább túl hangosan beszélnünk vagy felhangosítanunk a TV vagy rádió hangerejét, amivel számos konfliktust elkerülhetünk.
  • Elkerülhetjük a félreértéseket: a beszélgetések során nemcsak a szavakat értjük meg, hanem a hangsúlyokat, hangszínt és hangerőt is, így beszédértésünk nagymértékben javul.