A hallókészülék ellátás irányelvei

Vizsgálat

A hallókészülék rendelés mindig az audiológus szakorvos és az audiológus asszisztens közös munkája kell, hogy legyen. A folyamat az ügyfél kikérdezésével kezdődik, amit egy fül-orr-gégészeti orvosi vizsgálat követ. Csak ezután végezhető a teljes körű audiológiai vizsgálat, mely a lég- és csontvezetéses hallást, valamint a beszédértést és a kellemetlenségi küszöböt vizsgálja. Ezek nélkül a vizsgálatok nélkül nem lehet pontosan illeszteni a hallókészüléket!

Hallókészülék próba

A kivizsgálás és a halláscsökkenés megállapítása után kezdődik a próba. Fontos figyelembe venni az ügyfél korát, kezének mozgékonyságát, a látását, életvitelét, mert ezek mind befolyásolják a választandó hallókészülék méretét.

A páciens jelezze, hogy fülbe helyezhető vagy fül mögötti készüléket szeretne, de fontos tudni, hogy nagyon súlyos nagyothallás esetében sajnos nem mindig elegendő a hallójárati készülékek teljesítménye.

Mindig több készüléket kell próbálni, melyet számítógép segítségével állítunk be a páciens hallásához. A szakembernek az a feladata, hogy azt a készüléket ajánlja, ami az adott hallásra a legmegfelelőbb.

A hallójárati készüléket is ki lehet próbálni egy hasonló típusú fülmögöttivel, ne engedje, hogy kipróbálás nélkül írjanak fel hallókészüléket, még akkor sem, ha maximálisan megbízik az Önnel foglalkozó szakemberben. Az ugyanolyan hallásra megfelelő készülék megítélése ugyanis teljesen egyéni, és közösen kell megtalálni a legmegfelelőbbet. Ez sokszor mindkét fél részéről türelmet igényel, és akár egy óráig is tarthat. Így lehet azonban biztosítani azt, hogy a választott készülékkel hosszú éveken át elégedett legyen, mert a TB által meghatározott kihordási időn belül nincs lehetőség újabb támogatott készülékre.

Készülék kiadás

A hallókészülék kiadására a megrendeléstől számított 1-3 héten belül kerül sor, attól függően, milyen készülékről van szó, illetve mennyi idő alatt készül el az egyéni hallójárati ház vagy a fülilleszték. A kiadáskor a hallásgondozó szakember az ügyfél egyéni hallására illeszti a készüléket. Kötelező tájékoztatni az ügyfelet a készülék használatáról, kezeléséről, ápolásáról.

Készülék megrendelés

Fontos, hogy a készülék felírása előtt az ügyfél tájékoztatást kapjon a kihordási időről, a TB támogatás mértékéről és a fizetendő betegtérítési díjról, a beépítendő plusz tartozékok vagy a használathoz szükséges egyéb termékek (elemek, tartozékok) áráról.

Kontroll

A megfelelő audiológiai ellátáshoz hozzátartozik az ügyfél rendszeres kontrollja és szükség esetén a készülék újraállítása, mert a tökéletes illesztéshez sokszor több beállítás szükséges.