Érdekességek a hallás világából

A boldogság hangjai – Pannon Halláscentrumok

 - Tessék? – kérdezte kétségbeesetten Károly bácsi immár harmadszorra. Ebben a pillanatban jelent meg az ajtóban dühös felesége. - MIT ENNÉL EBÉDRE? – kiabálta. Szeme villámokat szórt, így Károly bácsi jobbnak látta, ha valami nagyon egyszerűt választ. Miután Erzsike kiment a szobából, Károly bácsi szomorúan arcába temette kezét.

Már hosszú évek óta küzdött hallásproblémákkal. Hallotta, ha valaki szólt hozzá, na de hogy mit, azt sokszor nem értette. Ez állandó konfliktusforrásnak számított közte és felesége között. Pedig hogy szerettek régen órákig összebújva ülni és beszélgetni. Most meg (ha csak nem akarták a fél szomszédságot is bevonni a társalgásba) néhány szükségszerű mondatváltás után inkább ki-ki félrevonult a saját szobájába.

Nem, ez így nem mehet tovább – határozta el magát Károly bácsi. Kihúzta az íróasztal fiókját, amibe gondosan eltette a Pannon Halláscentrumok aznapi postával érkezett szakmai anyagát, és gondolkodás nélkül tárcsázta a megadott telefonszámot.

Másnap kissé idegesen toporgott a Pannon Halláscentrumok bejárata előtt. Vajon itt tényleg tudnak rajta segíteni? Bent azonban kiderült, hogy nem volt miért izgulnia. A kedves fogadtatás után ingyenes, alapos és szakszerű kivizsgálás következett. Választ kapott a hallásveszteség okára, sőt, haza is vihetett kipróbálni egy egyszerűen kezelhető, formás hallókészüléket, amit az akusztikus szakember direkt az ő hallásához állított be.

Már alig várta, hogy hazaérjen. Tudta, hogy Erzsi (aki előtt végig sikeresen titkolta elhatározását) aznap fodrászhoz ment, így nyugodtan próbálgathatta a szerkezetet. Hihetetlen és egyben szokatlan élmény volt újra hallani olyan, másoknak hétköznapi hangokat, mint a víz csobogása, a parketta nyikorgása vagy az újság zörgése. De mindez eltörpült ahhoz az izgalomhoz képest, amit Károly bácsi arra gondolva érzett, hogy mit fog szólni felesége.

Erzsi sóhajtva nyitotta ki a bejárati ajtót. - Egy újabb csöndes este – gondolta. – Na, mi legyen ma a vacsora? – tette fel magának a kérdést? – Szalonnás rántotta egy pohár sörrel – hangzott a válasz a nappaliból. Erzsi megdöbbenten pördült meg a tengelye körül.

Jó néhány átbeszélgetett órával később Erzsi időnként még mindig a könnyeit törölgette, Károly bácsi pedig egyszerre volt hálás a Pannon Halláscentrumoknak, büszke önmagára, amiért belevágott ebbe az egészbe és boldog, amiért feleségét is végre annak látja. Erzsi odabújt hozzá – Szeretlek, hallod?
– Hallom. Én is szeretlek.